Gyűrűszett kisokos – Mit, mikor, hogyan?

Nemcsak egy tenisz meccsen beszélhetünk szettekről, hanem az ékszerek világában is. Ez azonban egy fokkal ingoványosabb terep lehet Számodra. Mi a különbség az eljegyzési -és karikagyűrű közt? Mit érdemes figyelembe venni a gyűrűválasztás során? Mit értünk lánykérő, illetve kísérőgyűrű alatt? Ebben a cikkben pontokba szedve adunk választ a leggyakrabban felmerülő kérdésekre.

 

 

Mivel történjen a lánykérés?

A házassághoz vezető hosszú út első mérföldköve az eljegyzés, mely során eljegyzési vagy másnéven leánykérő gyűrűvel szokás meglepni a nagy Őt.

Milyen legyen az eljegyzési gyűrű?

A lánykérésben megannyi stresszelésre okot adó tényező van, ezért felüdülésnek hathat, hogy a lánykérő gyűrű típusával kapcsolatban nincsenek kőbe vésett szabályok. Így tehát a gyűrű anyagának és a hozzá tartozó drágakő fajtájának, méretének és stílusának kiválasztásánál egyes egyedül kedvesed ízlését, valamint személyiségét kell szem előtt tartanod. Legyen szó romantikus alkatokról, magabiztos úrinőkről, esetleg szende hölgyekről, webshopunkban valamennyi egyéniség ideális gyűrűjét megtalálhatod.

Mi a különbség a jegy -illetve a karikagyűrű között?

Mint már említettük, a jegygyűrű a lánykérés alapvető része. Ellenben az esküvőn elhangzó igeneket rendszerint már a karikagyűrűvel pecsételik meg. Ez az elemi különbség további eltéréseket eredményez többek közt a gyűrűválasztás folyamatában is: a jegygyűrű általában a férfi titkos projektje, a házasság kezdetét jelző karikagyűrű után már közösen is keresgélhettek. Emellett míg utóbbit érdemes a mindennapokban is kényelmes ékszerként felfogni, a lánykérő gyűrűt sokan csak a jegyben járás alatt viselik ujjukon, a házasságkötést követően elrakják emlékbe, vagy csupán jeles alkalmakkor veszik elő.

Fontos különbség továbbá az is, hogy az eljegyzési gyűrűt jellemzően a bal, a karikagyűrűt pedig a jobb kéz gyűrűsujjára szokás húzni. Ez még az ókori egyiptomiak hitéből ered, akik úgy tartották, a bal kéz 4. ujjából vezető ér egyenesen a szívbe torkollik, így az eljegyzési gyűrű garantáltan a lehető legközelebb lehet kedvesed szívéhez.

Milyen legyen a karikagyűrű?

Ahogy az imént említettük, a házastársak legtöbbször a karikagyűrűt hordják a hétköznapokban. Ezért fontos, hogy a munkánkban, mindennapos teendőinkben ne akadályozzon a viselt ékszer. Lényeges szempont ezen kívül az is, hogy a karikagyűrű elég strapabíró legyen a változásokkal, változtatásokkal szemben, hiszen a hőmérséklet, végzett fizikai munka befolyásolhatják az ujj vastagságát.

Fémallergiával hordhatok gyűrűt?

Rövid válasz: Igen.

Habár a legnépszerűbb gyűrűanyag az arany, napról-napra felkapottabbak lesznek az ezüstből, nemesacélból, illetve palládiumból készült ékszerek. Utóbbit nyugodtan viselhetik fémérzékeny személyek is.

Muszáj két gyűrűvel kalkulálni?

Rövid válasz: Nem.

Ahogyan a jegygyűrű típusában, a gyűrűszettek variálásában sincsenek betartandó szabályok, minden a pár igényén múlik. Manapság – nagyrészt a filmekből eredően – divatos mind a lánykérést, mind pedig az esküvőt külön gyűrűvel megkoronázni, itthon azonban bevett szokás a karikagyűrűt egyben jegygyűrűként is adni. Ebben az esetben gyakran követi az eredetit egy úgynevezett kísérőgyűrű.

Mit értünk kísérőgyűrű alatt?

Ha egy gyűrűben valósul meg az eljegyzési és a karikagyűrű, Magyarországon rendszerint kísérőgyűrűvel teszik teljessé az eljegyzést. Ezt leghamarabb a lánykérést követően, de mindenképp az esküvő előtt illik a menyasszony ujjára húzni. A kísérőgyűrű a vőlegény komoly szándékait jelképezi.

Harmonizálnia kell a gyűrűknek, vagy eltérhetnek egymástól?

Ismételten azt tudjuk mondani, hogy ez is a jegyesek preferenciáján múlik. Ha összhangban lévő gyűrűszettet szeretnétek, rendkívül óvatosnak kell lenned, nehogy oda legyen a lánykérés meglepetése, már amennyiben ragaszkodtok ehhez. Amennyiben ezt az akadályt sikeresen megugrod, ez a gesztus egész biztosan lenyűgözi kedvesed.

Mi legyen felül és mi alul?

A gyűrűk sorrendjére két variáció létezik:

  • Eljegyzési gyűrű felül, karikagyűrű alul: Ezesetben az esküvői szertartás alatt érdemes levenni, vagy a másik kézen viselni a jegygyűrűt, míg a házasságot megpecsételő gyűrű felkerül.
  • Karikagyűrű felül, eljegyzési gyűrű alul: Időrendi sorrendet követve talán ez a praktikusabb. Emellett szép ívet is szimbolizál, hiszen a jegygyűrű az elköteleződésre tett ígéret, a karikagyűrű pedig ezen fogadalom megerősítésének a jelképe.

Összegezve tehát: Vannak ugyan bizonyos íratlan szabályok, a gyűrűk kiválasztásánál elsődlegesen a saját és kedvesed ízlését és preferenciáját tartsd szem előtt.