Hogyan válasszunk gyűrűméretet?

Miután végre ráleltél a gyűrűre, diadalittasan intéznéd a vásárlást, azonban a kosárba tétel előtt egy következő akadályba ütközöl: milyen méretet válassz kedvesednek? Mit takarnak a különböző számok? És még ha ezekkel tisztában is vagy, mégis honnan tudod megállapítani, melyik méret felelne meg a párodnak? Ebben a cikkben összeszedtem minden fontos információt, ami segítségedre lehet a felmerülő kérdések körbejárásában.

Kezdjük az alapoknál

Általában véve a gyűrűk esetében belső átmerőben és belső kerületben gondolkozunk a méreteket illetően, amelyet milliméterben adunk meg. Előbbi egy már meglévő gyűrű alapján kiszámolható, utóbbi pedig az ujj kerületének felel meg. A webshopunkban európai méretezés alapján áruljuk az ékszereket, amely a belső kerülettel megegyező méret, így például egy 57 mm kerületű ujjra 57-es méretet ajánlunk.

Így állapítsd meg a belső kerületet

Szerencsére a paraméterek kiszámításához nincs szükség matematikai számításokra, mindössze egy puha mérőszalagra, amellyel körbetekered a gyűrűsujjat a tövénél úgy, hogy illeszkedjen. Ahol a vége először érinti a szalagot magát, megegyezik az ideális gyűrű belső kerületével.

Amennyiben nincs a közelben mérőszalag, vegyél elő egy vonalzót, egy legalább 8 centis madzagot, papírcsíkot, cipőfűzőt, cérnát, vagy bármi egyebet (tényleg, a megfőzött spagettitészta is megfelel a célnak), és – akárcsak a mérőszalaggal – tekerd körbe a gyűrűsujjat. Ahol körbeér a választott mérőeszköz, azt a pontot tollal/ceruzával/alkoholos filccel egy határozott vonallal jelöld meg. Ezután „terítsd ki”, majd a vonalzóhoz illesztve mérd le a jelölés és a mérőeszköz vége közti távolságot. Ezzel szintén a belső kerületnek megegyező paramétert kapod meg. Az átlagos női ujjkerület 50-59 mm között mozog.

Így állapítsd meg a belső átmérőt

Ha van olyan gyűrűje a párodnak, amely elmondása szerint a tökéletes méret, és még otthon is lapul az ékszerek között, még könnyebb dolgod van: nemes egyszerűséggel csend el az adott gyűrűt, majd egy vonalzó/mérőszalag segítségével a kör alakú ékszer egy szabadon választott pontjából indulva mérd le az átmérőt. A leggyakoribb méretek 15-19 mm-es belső átmérőjű gyűrűnek felelnek meg.

A belső átmérő (bal) és a belső kerület (jobb) Jessenia gyémánt eljegyzési gyűrűnkön.

Hogy meglepetés maradjon

Most, hogy már tisztában vagy az alapokkal, ideje azt kifundálni, hogyan fogod megtudni kedvesed ujjkerületét anélkül, hogy bármire is gyanakodna. Íme néhány alternatíva, hogy az eljegyzés meglepetés maradjon:

  • A tökéletes méret: Ahogyan azt már említettem, a legkézenfekvőbb az, hogyha egy – a párod szerint is – passzoló gyűrű belső átmérőjét megméred, és egy annak megfelelő méretű gyűrűt választasz.
  • Próbababa: Hasonlóan az előző módszerhez, ha kedvesed kedvenc kiegészítőjét pár pillanat erejéig leveszi, feltűnésmentesen felhúzhatod a saját ujjadra is az ékszert, pontosan megjegyezve, hogy meddig ment fel. Ezután az eljárás ugyanaz: mérd le az adott részen az ujjad kerületét, hogy a megfelelő méretet kiválaszthasd.
  • Családban marad: Ha nem vagyunk olyan szerencsések, hogy a kezünk ügyébe akad egy elfekvőben lévő tökéletes méretű gyűrű, egy hasonló kezű női rokon, vagy barátnő beavatásával is megtalálhatjuk a megfelelő méretet.
  • Több szem többet lát: Amennyiben nincs olyan hölgy a közvetlen környezetben, akinek az ujjmérete megegyezne a kedvesedével, más módon is segítségedre lehetnek. Valljuk be, nagy valószínűséggel egy kebelbarátnőtől, vagy anyukától, lánytesótól nem olyan feltűnő, ha az ékszerekről cseverésznek a választottaddal. Még jobb, ha egy shoppingolás alkalmával „betévednek” egy ékszerüzletbe, és leadják a drótot neked.

Egyéb praktikus tippek

  • A tökéletes méret megtalálásához fontos, hogy párod ujja „normál” állapotában mekkora, ugyanis a nyári hőségben megdagadhat, míg az átfagyott ujj össze is mehet minimálisan.
  • Fontos szempont az is, hogy kedvesed melyik keze a domináns, ugyanis az valamivel erősebb, nagyobb ujjakat is jelent.
  • Mivel ujjunk különböző részei nem egyforma méretűek, ajánlott számolni az ujjbütyökkel is, amely valamelyest szélesebb. Ezért sem szabad pánikba esni, ha a választott gyűrű ezen a részen kicsit megakad.

A felsorolt pontokon végighaladva remélhetőleg megtalálod a Hozzád leginkább passzoló módszert, és a meglepetés erejével örömet okozol a tökéletes gyűrűvel választottadnak.